ΤΟ ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

THE LITHUANIAN DESK IN GREECE 4


Το Λιθουανικό Γραφείο Επιχειρήσεων στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε στις 9 Μαΐου 2023 στη Αθήνα από την ελληνική δικηγορική εταιρεία Μεϊδάνης - Σερεμετάκης και συνεργάτες σε συνεργασία με τη λιθουανική δικηγορική εταιρεία για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των συνεργασιών, την ανάπτυξη και τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων στη Λιθουανία και την Ελλάδα.

Ο βασικός στόχος του Lithuanian Business Desk in Greece είναι να βοηθήσει τις λιθουανικές εταιρείες με επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία σε θέματα νομικών υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για τη δημιουργία και ανάπτυξη επωφελών δεσμών και ευκαιριών μεταξύ ελληνικών και λιθουανικών επιχειρήσεων.

Τι μας κάνει μοναδικούς:

 • Είμαστε το πρώτο δικηγορικό γραφείο στην Ελλάδα που προσφέρει εξατομικευμένη βοήθεια σε λιθουανικές επιχειρήσεις.
 • Παρέχουμε υπηρεσίες σε Λιθουανούς επιχειρηματικούς πελάτες στην Ελλάδα από το 2020.
 • Τρέχουσα εκπροσώπηση λιθουανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σε διάφορους τομείς δραστηριότητας.
 • Άριστη κατανόηση του επιχειρηματικού και νομικού περιβάλλοντος στη Λιθουανία.
 • Προσωπική εκπροσώπηση στη Λιθουανία από τοπικό δικηγόρο (advokatas).
 • Εργασία και επικοινωνία στα λιθουανικά.

Πρόκειται για την ιδιωτική μας πρωτοβουλία και συμβολή στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Λιθουανίας και Ελλάδας, ως απάντηση στην αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Λιθουανίας και Ελλάδας, καθώς και στην προσοχή και τις προσπάθειες που αφιερώνουν σε αυτήν οι εθνικοί ηγέτες τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι δύο γεωγραφικά απομακρυσμένες χώρες που βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές της Ευρώπης σε απόσταση 1800 χιλιομέτρων, στην πραγματικότητα απέχουν μόλις μια απλή πτήση με αεροπλάνο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι οι χώρες μας έχουν επίσης πολλές ομοιότητες. Η Ελλάδα και η Λιθουανία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις για τις οποίες εργάζονται σε στενή συνεργασία. Ενώ η Ελλάδα και η Λιθουανία έχουν τις μοναδικές τους ταυτότητες, είναι και οι δύο σημαντικά μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας και συμβάλλουν στην πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ποικιλομορφία της ηπείρου.

«Η σημερινή κατάσταση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Λιθουανίας και της Ελλάδας δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες συνεργασίας. Η οικονομική συνεργασία και οι επιχειρηματικοί δεσμοί μπορούν να διαμορφωθούν με επιτυχία μεταξύ των δύο χωρών σε οικονομικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, μεταξύ άλλων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ιδίως της ηλιακής ενέργειας), των ΤΠΕ, των βιοεπιστημών, της ανάπτυξης οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων, της Fintech, της ηλεκτρονικής και των λέιζερ, οι οποίοι ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές.» «Είναι σημαντικές οι δυνατότητες βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων, του εμπορίου και των επενδύσεων και στις δύο πλευρές. Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις που προσελκύουμε στη χώρα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Ως εκ τούτου, είναι επίσης σημαντικό για το ακροατήριό σας, για τους Λιθουανούς, για τις λιθουανικές εταιρείες που μπορεί να ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και νομίζω ότι μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας, προς όφελος και των δύο λαών μας.»

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μια δυναμική οικονομία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι οι λιθουανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως μια χώρα με 10 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους, αλλά και ως μια αγορά που προσελκύει πάνω από 28 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Εάν σκέφτεστε να δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά στην Ελλάδα, να μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

 • Εγγραφή επιχείρησης: Το πρώτο βήμα για την έναρξη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα είναι η εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Αυτό μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και η διαδικασία είναι σχετικά απλή.
 • Φόροι: στην Ελλάδα τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22%, με προοπτική να γίνει 20%. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσφέρει μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε ορισμένες περιοχές ή κλάδους
 • Υποδομές: Η Ελλάδα διαθέτει καλά αναπτυγμένες υποδομές, όπως σύγχρονο οδικό δίκτυο, λιμάνια και αεροδρόμια. Η χώρα βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, γεγονός που την καθιστά σημαντικό κόμβο για το εμπόριο και τις συναλλαγές.
 • Πολιτιστική ευαισθητοποίηση: Η Ελλάδα έχει μια μοναδική επιχειρηματική κουλτούρα που εκτιμά τις προσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να οικοδομήσετε σχέσεις με πιθανούς επιχειρηματικούς εταίρους και να κατανοήσετε τα τοπικά ήθη και έθιμα.
 • Νομικό σύστημα: Η Ελλάδα έχει ένα νομικό σύστημα αστικού δικαίου που βασίζεται στη ρωμαϊκή νομική παράδοση. Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν ντόπιο δικηγόρο που είναι εξοικειωμένος με το τοπικό νομικό σύστημα και μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στην πολυπλοκότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Μεϊδάνης Σερεμετάκης & Συνεργάτες Law Firm is one of the most well-established and highly reputable law Firm in Greece and has built its’ reputation on successfully providing legal services both within the Greek territory as well as internationally. Our firm has extensive experience in every aspect of corporate law through each business sector operating in Greece. We have an in-depth knowledge of the legal framework surrounding international Greek investment and investment within Greece and can offer our services to Lithuanian entrepreneurs and Lithuanian companies aiming to invest in Greece. More specifically, our range of work includes a broad range of legal services in the following areas:

 • Δίκαιο διεθνών συναλλαγών/ Ιδιωτικό διεθνές δίκαιο
 • Εταιρικό δίκαιο
 • Γενικό Δίκαιο Επιχειρήσεων
 • Τραπεζικό & Χρηματοοικονομικό Δίκαιο
 • Ενεργειακό δίκαιο
 • Δίκαιο Μεταφορών & Ναυτιλίας
 • Δίκαιο ακινήτων
 • Ρυθμιστικό & Διοικητικό Δίκαιο
 • Επίλυση διαφορών, διαφορές, διαιτησία και διαμεσολάβηση

Μία από τις δραστηριότητες του The Lithuanian Business Desk in Greece είναι η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση στη Λιθουανία του ελληνικού νομικού περιβάλλοντος και των σχετικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Με βάση πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, προετοιμάζουμε στα λιθουανικά τακτικές ανασκοπήσεις των ελληνικών οικονομικών και επιχειρηματικών γεγονότων. Μπορείτε να τις βρείτε στο λογαριασμό Linkedin του The Lithuanian Business Desk in Greece.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Επικοινωνήστε μαζί μας:

THE LITHUANIAN DESK IN GREECE 5

Μίνταουγκας Βαϊτσιούνας
Συντονιστής του The Lithuanian Business Desk στην Ελλάδα
mvaiciunas@hmlaw.gr
LT: +37068567649
GR: +306945975212

 

THE LITHUANIAN DESK IN GREECE 6

Χάρης Μεϊδάνης

Διευθύνων Εταίρος
Μεϊδάνης Σερεμετάκης & Συνεργάτες
hmeidanis@hmlaw.gr
GR: +302103604445

Πηγές πληροφοριών:

 1. Enterprise Greece;
 2. Invest Lithuania;
 3. Innovation Agency Lithuania;
 4. Embassy of the Republic of Lithuania to the Hellenic Republic;
 5. Embassy of Greece in Vilnius;
 6. The Lithuanian Business Desk in Greece opened in Athens. 2023 05 11;
 7. Graikijoje įsikurti norintiems Lietuvos verslams bus teikiama teisinė pagalba. 2023-05-12;
 8. Atėnuose veiklą pradėjo The Lithuanian Business Desk in Greece. 2023-05-12;
 9. State of economic relations between Lithuania and Greece does not reflect the potential for cooperation. 2021 10 25;
 10. Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT της Λιθουανίας, 2022 11 01;
 11. The Lithuanian Business Desk in Greece on Linkedin.